Αναγόρευση της Προέδρου της Δημοκρατίας σε Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου

ShareThis
Δημοσίευση: 06-06-2022 15:29 | Προβολές: 3868
image

Η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναγορεύθηκε σε Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος Περιβάλλοντος της Σχολής Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στην Ζάκυνθο, στην έδρα του Τμήματος Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου 2022, ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος και η Πρόεδρος του Τμήματος Περιβάλλοντος, Καθηγήτρια Αικατερίνη Καμπάση. Ο Πρύτανης του Ιδρύματος, με την προσφώνησή του εκκίνησε την τελετή, αναφέροντας ότι «η πεμπτουσία αυτής της τελετής αναγόρευσης είναι να αναδείξει την Εθνική και Παγκόσμια αναγκαιότητα για την προστασία του Περιβάλλοντος, την προστασία του κοινού μας τόπου, της Γης, τιμώντας παράλληλα έναν από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του εν λόγω εγχειρήματος.».

Ακολούθησε η εκφώνηση του επαίνου για την τιμώμενη από τον Κοσμήτορα της Σχολής Περιβάλλοντος, Καθηγητή Διονύσιο Κουλουγλιώτη, ο οποίος προέβη σε εκτενή αναφορά στη δικαιοδοτική δραστηριότητα της τιμωμένης αναφορικά με θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης κατά τη θητεία της στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταλήγοντας ότι «η Α.Ε. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ως πρόσωπο-πρότυπο με αποδεδειγμένες περιβαλλοντικές και κοινωνικές ευαισθησίες και μακρόχρονη προσφορά στο δίκαιο του περιβάλλοντος, δημιουργεί νέα ελπίδα στον ατέρμονο αγώνα των επιστημόνων που υπηρετούν το περιβάλλον, για ‘’το κοινό μας μέλλον’’».

Στη συνέχεια, μετά την ανάγνωση του ομόφωνου ψηφίσματος της Συνέλευσης του Τμήματος Περιβάλλοντος από την Πρόεδρό του, Καθηγήτρια Αικατερίνη Καμπάση, ο Πρύτανης του Ιδρύματος προχώρησε στην αναγόρευση και στην απονομή του τίτλου της επίτιμης διδάκτορα.

Ακολούθησε η αντιφώνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την οποία έγινε αναφορά μεταξύ άλλων στην έννοια της κλιματικής δικαιοσύνης, η οποία «αντιλαμβάνεται το περιβαλλοντικό ζήτημα από μια ηθική και κατά δεύτερο λόγο νομική σκοπιά, συσχετίζοντας, μεταξύ άλλων, το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις παραβιάσεις τους, αλλά και αυτή της δίκαιης μετάβασης, η οποία αποσκοπεί στην άμβλυνση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της μετάβασης σε φιλικότερες προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας.».

Στην αντιφώνησή της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης και στο Τμήμα Περιβάλλοντος, λέγοντας ότι «το Τμήμα στοχεύει στην ποιοτική και ποσοτική κατανόηση των Φυσικών, Χημικών, Βιολογικών διεργασιών και αποτελεσμάτων τους στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα, καθώς και στις περιβαλλοντικές τεχνολογίες. Το πρόγραμμα σπουδών του στηρίζεται κατά βάση στις θετικές επιστήμες και προάγει μια διεπιστημονική προσέγγιση, η οποία είναι απαραίτητη για την κατανόηση και την αντιμετώπιση των σύνθετων ζητημάτων που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος».

«Στην επείγουσα αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πρέπει, με αφορμή τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που μας θέτει, να θεμελιωθεί και να εμπεδωθεί μια ηθική της ευθύνης για όλους μας. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ελπίδα μας για το μέλλον» ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την ολοκλήρωση της ομιλίας της, αποτυπώνοντας με ηχηρό τρόπο και το μήνυμα της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής αναγόρευσης παρατέθηκε γεύμα από τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου προς τιμή της Προέδρου, στο οποίο παρευρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Διονύσιος Ακτύπης, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, ο Δήμαρχος Ζακύνθου κ. Νικήτας Αρετάκης, θεματικοί και χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες, και μέλη της Συγκλήτου του Ιονίου Πανεπιστημίου.



Επιστροφή


Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας